TAT TELUR
Bahan-bahan |
Bahan Kulit: 500 gm tepung gamdum 11/2 cawan majerin 1 sudu besar lemak sayur/crisco 2 sudu besar gula 1 biji telur Filling Kastad 1 cawan susu cair 4 biji telur 1 cawan gula 1 cawan air biasa 1 sudu besar tepung kastad 1/2 s/teh vanilla sedkit pewarna kuning |
Cara Memasak |
Kulit : 1. Gaulkan semua bahan kecuali telur saperti serbuk roti. 2. Masukkan telur dan gaul rata. 3. Canaikan setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat. 4. Lletakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil (petty tin) yang sudah digriskan. 5. Cucukan dgn garfu..[hilangkan gelembung angin] 6. Bakar selama 10 minit pada suhu 180C. 7. Keluarkan dan tuangkan adunan kastad telur kedalam tat. 8. Bakar semula 5 minit. 9. Sejukkan dan hidangkan. Filling Kastad: 1. Gaul semua semua bahan perlahan sehingga sebati. 2. Tuangkan keatas kulit tat yg telah dibakar separuh masak |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan