Selasa, 7 Februari 2012

TART TELUR


Bahan kulit :-
1kg - tepung gandum
1 biji - telur
2 cwn - marjerin
1 s/t - esen vanilla
3 s/b - gula halus

Bahan inti tart :-
3 biji - telur
1/2 cwn - gula halus
2 s/b - tepung kastard
1 cwn - susu cair
1 cwn - air
1 s/t - esen vanilla
1 s/t - pewarna kuning telur

Cara membuatnya :
  1. Uli tepung gandum, marjerin, gula halus dan esen vanilla. Jadikan doh.
  2. Pukul telur, gula halus dan esen vanilla hingga sebati dan tepung kastard dan gaul sebati. Kemudian masukkan susu cair, air dan pewarna kuning telur dan gaul rata. Tapiskan.
  3. Masukkan doh di dalam acuan tart dan ratakan. Kemudian cucukkan garfu di tengah-tengah dan masukkan inti tadi dan bakar hingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan