Isnin, 30 Januari 2012

BISKUT CERELEC


Bahan :-
500 gm - tepung kanji/ tepung ubi kayu
600 - 800 gm - tepung gandum (sampai boleh dicanai)
16 oz - Ghee (1 tin saiz kecil)
12 oz - Gula aising (336 gm)
1 s/t - soda bikarbonat
Cerelec (Perisa susu) / susu nespray

Cara membuatnya :-
  1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
  2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati.
  3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai. Canai atas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana.
  4. Bila dah masak sira dengan susu nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih tak payah bakar sampai kekuningan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan