Isnin, 30 Januari 2012

TIRAMISU


Bahan :-
2 atau 3 bungkus - biskut tiramisu/sponge finger
250 gm - cream cheese
250 ml - Whipping cream
150 gm - Gula (secukup rasa)
2 s/b - nescafe (campur air suam 1 cwn)
Serbuk koko (Untuk hiasan)
Coklat Masakan (untuk hiasan diparut)

Cara membuatnya :-
  1. Campurkana gula, whipping cream dan cream cheese dalam satu bekas. Sudah sebati mixer bahan-bahantadi sehingga betul sebati dan tidak berketul.
  2. Dalam bekas lain ambil bancuhan tadi buat satu layer, kemudian rendam biskut dalam air nescafe dengan kadar yang cepat kemudian susun atas layer pertama.
  3. Tutup biskut tadi dengan lapisan kedua pula kemudian letak serbuk koko (tabur). Ulang kembali macam tadi, susun biskut cantik-cantik jangan bertindih.
  4. Lapisan terakhir kalau ada coklat masakan boleh letak pada lapisan paling atas. Sejukkan selama 8 jam. Makan ketika sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan