Isnin, 30 Januari 2012

BISKUT SHORTBREAD


Bahan :-
150 gm - mentega
80 gm - gula aising/115 gm gula halus
150 gm - tepung gandum }
65 gm - tepung beras }diayak bersama
1/4 s/t - baking powder }
sedikit gula halus untuk ditabur

Cara membuatnya :-
  1. Panaskan oven pada suhu 150c. Lenser acuan tart berdiameter 9 inci atau ting segi empat berukuran 8 x 8 inci. Alas dasar tin dengan kertas. Jika guna acuan tart, tidak perlu di alas kerana dasarnya boleh ditanggalkan. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula aising hingga sebati dan putih. Perlahankan speed, dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata keluarkan adunan dan satukan hingga menjadi doh. Alih ke dalam acuan dan tekat hingga rata. Gaulkan bahagian sudu untuk melicinkan permukaan doh. Cucuk-cucuk dengan garfu dan buat garisan pembahagi sama besar sebanyak 8 bahagian.
  3. Bakar 40 - 45 minit hingga kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan biarkan suam. Keluarkan dari acuan dan potong berhati-hati mengikut garisan pembahagi yang telah dibuat tadi. Asingkan bila shortbread betul-betul sejuk dan tabur sedikit gula halus.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan