Selasa, 17 September 2013

AIR ASAM CICAH IKAN BAKAR

Bahan-bahan :

Segenggam lada cili
4 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - direbus dan di ketuk
1 cawan air asam jawa
1 inci belacan
Garam
Gula
Ajinomoto

Cara-cara membuatnya
Bawang merah dikupas kulitnya .. di bersihkan .. dan dihiris halus
Lada cili di potong kecik .. dimasukkan dalam mangkuk berisi bawang merah tadi .. ketuk bawang putih sekali dan dicampurkan sekali ...

Masukkan garam, gula dan ajinomoto ke dalam mangkuk tadi

Pastu bakar belacan .. agak-agak dah nampak garing belacan tu .. angkat dan letakkan didalam mangkuk tadi

Kemudian, masukkan air asam ... kemudian ramas belacan dan bahan-bahan lain yang terdapat dalam mangkuk tadi ... pastikan kuahnya tidak terlalu pekat dan terlalu cair .. yang sedang-sedang saja ... rasakan manis, masin nya .. tokok tambah kalau perlu ...


(Sumber resepi dari Kharisma Katering)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan