Isnin, 2 September 2013

KERABU CAMPURAN RUMPAI LAUT


BAHAN :-
Rumpai laut - dicuci bersih, rendam sehingga kembang dan potong kepada saz yang sesuai
Timun
Bawang Besar
Bunga Kantan
Daun Pegaga
Buah epal hijau/mangga muda
Cili padi
Tomato
Udang Kering (direndam seketika)
Limau nipis
Garam
Gula

CARA MEMBUATNYA :-
Potong bahan-bahan seperti bunga kantan, daund pegaga, buah epal, timun, bawang besar, tomato dan cili padi kepada saiz yang sesuai.  Masukkan semua bahan yang telah dipotong termasuk rumpai laut dan udang kering ke dalam mangkuk,  Perasakkan dengan garam, gula dan gula dan perlahan kicau nipis.  Gaul sekata dan biarkan seketika supaya semua rasa meresap dan mesra.  Sedia untuk dinikmati kata orang karabu ini sesuai dimakan bersama-sama ikan bakar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan