Isnin, 2 September 2013

PUDING CARAMEL


BAHAN-BAHAN :-
6 biji telur
1 tin susu cair
1 gelas susu pekat (kurangkan klu tidak suka manis)
1 gelas susu (1/2 gelas untuk caramel dan 1/2 untuk puding)
1 s/t esen vanila
2 s/b air
1/2 s/t tepung kastard (untuk puding pejal sikit)

CARA BUAT KARAMEL :-
Masak 1/2 gelas gula dalam kuali dengan api perlahan dan kacau hingga cair dan perang.  Tutup api dan masukkan air perlahan-lahan (hati-hati sebab air gula boleh terpercik).  Panaskan lagi air gula tadi seketika.  Jangan terlebih masak nanti pahit dan tutu api dan tuang dalam loyang.  Ketepikan.

CARA BUAT PUDING :-
Pukul telur dan gula hingga kembang.  Bila gula sudah larut masukkan esen vanilla dan tepung kastard.  Pukul lagi dan masukkan susu cair dan susu pekat.  Pukul hingga benar-benar kembang.  Tuang dalam loyang yang ada caramel tadi.  Kukus dengan api sederhana selama 30 minit dan pastikan pengukus telah dipanaskan terlebih dahulu.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan