Ahad, 15 April 2018

APAM GULA HANGUS

Bahan :
2 cawan gula
2 cawan air panas
(Jadikan gula hangus...masukkan gula dalam kuali goreng guna api perlahan.  Bila gula dah mencair dan warna agak perang masukkan air perlahan-lahan...kemudian biarkan mendidh sekejap untuk bagi gula larut...tutup api dan biarkan sejuk)

Bahan B :
4 sudu besar susu pekat manis
4 sudu besar butter
4 biji telur gred A/B
1 cawan minyak masak
(blender semua bahan ini selama 7-8 minit)

Bahan C :
1/2 sudu besar baking soda
(Masukkan baking soda dan air gula hangus tadi ke dalam bahan B dan blend lagi 1-2 minit)

Bahan D :
3 cawan tepung gandum
(Masukkan tepung gandum dalam besen...tuang bahan blend tadi dalam tepung dan kacau guna whisk atau senduk hingga sebati).  Panaskan kukusan hingga air mendidih...oles nipis minyak pada acuan...masukkan adunan 3/4 acuan (hampir penuh) kukus 18-20 minit.   Jangan tutup api...buka tutup kukusan...biarkan 2-3 minit...baru angkat kuihnya...

Sumber resepi : Mariana Zainal

Tiada ulasan:

Catat Ulasan