Ahad, 8 April 2018

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API


Bahan-Bahan :
3 ekor ketam segar
1 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, carikkan
2 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor

Bahan untuk kisar halus :
5 biji cili api
2 biji cili merah
1/2 biji bawang besar
1 inci kunyit hidup
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Secubit belacan

Cara-Cara :
  1. Bersihkan ketam dan leraikan bahagian kaki yang bersepit.  Ketuk kulit ketam dengan lesung batu sehingga kulit sedikit pecah supaya senang dimakan kemudian.
  2. Gaulkan ketam dengan bahan kisar halus dan masak seketika selama lebih kurang 5 minit.  Kemudian masukkan pati santan.  Boleh juga dicairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat.
  3. Perlahankan api dan kacau supaya santan tidak berketul.  Masukkan asam keping, serai dan daun kunyit.

Sumber resepi daripada iResepi.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan