Ahad, 8 April 2018

RESEPI BISKUT MAZOLA


Bahan :
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan Gula Halus (Kalau nak manis boleh tambah lagi.  Saya tak suka manis sangat).
2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1 cawan Minyak Mazola
Telur kuning untuk hiasan

Cara:
  • Kacang goreng tanpa minyak, pastu buang kulit, blender.  Terpulang nak blend halus ke kasar.  Ikut citarasa memasing.
  • Campur semua bahan gaul sebati kecuali minyak.  Minyak masuk sikit-sikit.
  • Gaul sampai jadi adunan.
  • Kalau lembik boleh adjust tambah tepung ya.
  • Simpan dalam peti dulu tajam 1 jam adunan.  Ni rahsia nak bagi biskut rangup.
  • Dah sejam, keluarkan, bulat-bulatkan atau tekap guna acuan pun boleh.  Hias dengan kacang, sapu kuning telur.  Bakar suhu 130 darjah celcius 30 minit atau boleh adjust sendiri suhu,  janji biskut masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan