Bahan :
1 cawan kacang tanah
1/2 cawan Gula Halus (Kalau nak manis boleh tambah lagi. Saya tak suka manis sangat).
2 cawan Tepung Gandum
1/2 cawan Tepung Jagung
1 cawan Minyak Mazola
Telur kuning untuk hiasan
Cara:
- Kacang goreng tanpa minyak, pastu buang kulit, blender. Terpulang nak blend halus ke kasar. Ikut citarasa memasing.
- Campur semua bahan gaul sebati kecuali minyak. Minyak masuk sikit-sikit.
- Gaul sampai jadi adunan.
- Kalau lembik boleh adjust tambah tepung ya.
- Simpan dalam peti dulu tajam 1 jam adunan. Ni rahsia nak bagi biskut rangup.
- Dah sejam, keluarkan, bulat-bulatkan atau tekap guna acuan pun boleh. Hias dengan kacang, sapu kuning telur. Bakar suhu 130 darjah celcius 30 minit atau boleh adjust sendiri suhu, janji biskut masak.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan