Bahan :
1 ketul butter 250gm
1 penutup esen ros
1/2 cawan gula aising
2 sudu makan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
2 1/2 cawan tepung jagung
ceri merah
Cara :
Campur butter, gula dan esen ros. Kacau rata dengan senduk hingga rata jangan kembang. Masukkan tepung gandum dan tepung kastard. Kacau sebati. Masukkan tepung jagung sedikit-sedikit sampai jadi doh lembut. Boleh terap dan letak hiasan ceri merah. Bakar suhu 160 - 170 cc api atas bawah 25 minit ikut oven anda.
Tips :
- Butter biar suhu bilik dah lembut boleh guna. Jangan terlalu lembik nanti berminyak biskut akan kembang.
- Kacau guna senduk saja. Jangan guna mixer.
- Adunan doh memang lembek untuk mudah terap dengan acuan. Kalau keras sakit jari...kelopak bunga tidak lawa.
- Cepat terap semperit kerana jika lambat doh cepat keras.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan