Ahad, 8 April 2018

SEMPERIT DAHLIA GOLD


Bahan :
1 ketul butter 250gm
1 penutup esen ros
1/2 cawan gula aising
2 sudu makan tepung gandum
1 cawan tepung kastard
2 1/2 cawan tepung jagung
ceri merah

Cara :
Campur butter, gula dan esen ros.  Kacau rata dengan senduk hingga rata jangan kembang.  Masukkan tepung gandum dan tepung kastard.  Kacau sebati.  Masukkan tepung jagung sedikit-sedikit sampai jadi doh lembut.  Boleh terap dan letak hiasan ceri merah.  Bakar suhu 160 - 170 cc api atas bawah 25 minit ikut oven anda.

Tips :
  1. Butter biar suhu bilik dah lembut boleh guna.  Jangan terlalu lembik nanti berminyak biskut akan kembang.
  2. Kacau guna senduk saja.  Jangan guna mixer.
  3. Adunan doh memang lembek untuk mudah terap dengan acuan.  Kalau keras sakit jari...kelopak bunga tidak lawa.
  4. Cepat terap semperit kerana jika lambat doh cepat keras.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan