Ahad, 8 April 2018
APAM MEKAR GEBU GEBAS
Bahan :
500ml fresh milk (sejuk)
3 biji telur (saiz A)
360 gm gula castor
2 s/b ovalette
2 penutup / 2 s/k butter vanilla atau esen vanilla
500 gm tepung gandum
Nutella untuk filling (filling apa pun boleh)
Cara :
Satukan semua...Mixer dengan low speed dahulu...Kemudian naikkan sikit-sikit dan high speed hingga naik gebu...Bahagi 2 satu perisa asal, 1 bahagian letak coklat emulco 2 sudu besar...Masukkan dalam cup sesuku dan letak sedikit nutella n paipkan lagi hingga penuh...Susunkan dalam pengukus, jarakkan ye susunan dia, supaya ada ruang untuk wap...Senang untuk dia mengembang...Kukus dalam 5 minit je, saya guna cup comel, klu cup besar kukus 10 minit.
Perisa dan pewarna boleh dipelbagaikan ikut citarasa...
Pastikan kukus betul-betul panas guna api besar...
(80 biji cup 4.5cm)
Sumber resepi daripada Lyana's Kitchen...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan