Ahad, 1 April 2018

KEK COKLAT CHEESE


Bahan :
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/jagung
3/4 cawan tepung (diayak)
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t baking powder
4 biji telur gred B (dipukul)

Cara :

  1. Campurkan gula, serbuk koko, susu pekat, susu cair dan minyak jagung dalam periuk yang kecil di atas api sederhana.  Kacau sampai berkilat dan semua bahan sebati.
  2. Pukul telur hingga kembang.
  3. Bila bahan di atas berkilat masukkan dalam mixer.  Masukkan soda bikarbonat dan baking powder.
  4. Masukkan telur dan tepung secara berselang seli.  Bila sebati semua boleh ia bahagikan kepada 2 bahagian.
Bahan Cheese Kek :
1 buku cream cheese/cheese philadelphia
1 cawan gula kastor / gula biasa (blend)
1 biji telur
1 s/b tepung gandum
1 s/b air

Cara :
  1. Panaskan pengukus.
  2. Pukul cream cheese hingga lembut.  Tambahkan gula kastor dan kacau lagi.  Masukkan telur, tepung dan air 1 sudu.  Kacau sebati.
Cara Mengukus :
  1. Panaskan pengukus lebih awal.
  2. Balut penutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis.
  3. Bekas untuk dikukus disapu dengan sedikit marjerin.
  4. Kek coklat tadi dibahagi dua.  Masukkan bahagian yang pertama dan kukus lebih kurang 15 minit.  
  5. Bila dah sedikit keras boleh masukkan cheese kek tadi dalam masa 15 minit.
  6. Last sekali bila cheese dah masak sikit boleh masukkan bahagian kukus kek coklat.
  7. Kukus sampai masak dengan garfu dan kalau berminyak still tak masak lagi.
  8. Sudah masak sejukkan dan setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan