Bahan :
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/jagung
3/4 cawan tepung (diayak)
1 s/t soda bikarbonat
1 s/t baking powder
4 biji telur gred B (dipukul)
Cara :
- Campurkan gula, serbuk koko, susu pekat, susu cair dan minyak jagung dalam periuk yang kecil di atas api sederhana. Kacau sampai berkilat dan semua bahan sebati.
- Pukul telur hingga kembang.
- Bila bahan di atas berkilat masukkan dalam mixer. Masukkan soda bikarbonat dan baking powder.
- Masukkan telur dan tepung secara berselang seli. Bila sebati semua boleh ia bahagikan kepada 2 bahagian.
Bahan Cheese Kek :
1 buku cream cheese/cheese philadelphia
1 cawan gula kastor / gula biasa (blend)
1 biji telur
1 s/b tepung gandum
1 s/b air
Cara :
- Panaskan pengukus.
- Pukul cream cheese hingga lembut. Tambahkan gula kastor dan kacau lagi. Masukkan telur, tepung dan air 1 sudu. Kacau sebati.
Cara Mengukus :
- Panaskan pengukus lebih awal.
- Balut penutup pengukus dengan kain supaya air tidak menitis.
- Bekas untuk dikukus disapu dengan sedikit marjerin.
- Kek coklat tadi dibahagi dua. Masukkan bahagian yang pertama dan kukus lebih kurang 15 minit.
- Bila dah sedikit keras boleh masukkan cheese kek tadi dalam masa 15 minit.
- Last sekali bila cheese dah masak sikit boleh masukkan bahagian kukus kek coklat.
- Kukus sampai masak dengan garfu dan kalau berminyak still tak masak lagi.
- Sudah masak sejukkan dan setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan