Ahad, 15 April 2018

KEK PISANG SEDAP

Bahan-bahan :
1 biji telur gred B
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang lenyek
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
1 penutul  botol esen pisang

Cara :
  1. Mula-mula masukkan telur dan gula ke dalam 'blender'.  Kalau nak kurang manis, boleh kurangkan sedikit gula.  Kurangkan setengah cawan.  Kisarkan selama lebih kurang 5 minit.
  2. Ayakkan tepung gandum, soda bokarbonat dan baking powder.  Kemudian, ketepikan dahulu.
  3. Apabila telur dan gula dah betul-betul sebati di dalam 'blender', masukkan pula minyak, pisang lenyek dan esen pisang.  Blen lagi dalam 3 minit.  Adunan akan jadi warnanya keperangan sedikit, mungkin juga bergantung kepada jenis pisang (pisang berangan).
  4. Seterusnya, masukkan adunan tadi dalam tepung.  Kaup-kaup saja dengan senduk hingga sebati. Tak pekat dan tak cair.
  5. Sekarang bolehlah kita mula masukkan adunan tadi ke dalam acuan.  Letakkan minyak sedikit dan isi penuh-penuh kalau suka tengok ia mengembang.  Panaskan steamer atau pengukus terlebih dahulu sebelum meletak acuan.  Gunakan api besar dan kukus selama lebih kurang 20 minit.  Siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan