1 biji telur gred B
1 cawan gula pasir
1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 cawan pisang lenyek
1 sudu soda bikarbonat
1 sudu baking powder
1 penutul botol esen pisang
Cara :
- Mula-mula masukkan telur dan gula ke dalam 'blender'. Kalau nak kurang manis, boleh kurangkan sedikit gula. Kurangkan setengah cawan. Kisarkan selama lebih kurang 5 minit.
- Ayakkan tepung gandum, soda bokarbonat dan baking powder. Kemudian, ketepikan dahulu.
- Apabila telur dan gula dah betul-betul sebati di dalam 'blender', masukkan pula minyak, pisang lenyek dan esen pisang. Blen lagi dalam 3 minit. Adunan akan jadi warnanya keperangan sedikit, mungkin juga bergantung kepada jenis pisang (pisang berangan).
- Seterusnya, masukkan adunan tadi dalam tepung. Kaup-kaup saja dengan senduk hingga sebati. Tak pekat dan tak cair.
- Sekarang bolehlah kita mula masukkan adunan tadi ke dalam acuan. Letakkan minyak sedikit dan isi penuh-penuh kalau suka tengok ia mengembang. Panaskan steamer atau pengukus terlebih dahulu sebelum meletak acuan. Gunakan api besar dan kukus selama lebih kurang 20 minit. Siap.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan