Isnin, 13 September 2021

BISKUT COKLAT CHIP

Bahan :
125gm unsalted butter
1/2 cwn gula halus
1/2 cwn gula perang
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
1 cwn tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
Cip coklat
badam (jika suka)

Cara :
Mula-mula kita masukkan butter, gula halus dan gula perang ke dalam sebuah mangkuk.  Gaul sebati menggunakan spatula atau senduk saja.  Lepastu masukkan telur dan esen vanilla.  Kacau sebati.

Dalam satu bekas lain, masukkan tepung gandum, tepung jagung, baking soda dan sedikit garam mengikut sukatan di atas.  Ayakkan semua bahan ini dan masukkan ke dalam adunan tadi.  Gaul hingga sebati.  Seterusnya boleh taburkan cip coklat, badam atau apa-apa jenis kacang bagi yang suka rasanya.  Gaulkan ikut banyak mana yang anda suka. 

Bila doh sebati, bulat-bulatkan sebesar bola golf dan simpan 1 jam dalam peti sejuk.  Kemudian bakar dengan suhu 150 darjah dan bakar selama lebih kurang 15 hingga 18 minit.  Adunan tidak perlu tekan.  Adunan akan turun sendiri jadi bentuk leper lebih kurang mcm dalam gambar.  Siap.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan