Bahan A (Campur semua dan tunggu kembang. Lebih kurang 10 minit) :
200ml air suam
1 paket yis (11gm)
4 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat
Bahan B :
3 1/2 cwn tepung roti
2 sudu besar susu tepung
1 sudu teh bread improver (jika ada)
2 sudu besar mentega/marjerin
1 sudu teh garam
1 biji telur
Cara :
Masukkan semua bahan B ke dalam Bread maker . Bila bahan A kembang, masukkan juga ke dalam bahan B tadi. Set fungsi 'dough' pada bread maker. Biarkan bread maker melakukan kerja menguli dan menaikkan doh (anggaran 1 jam 30 minit).
Keluarkan adunan dari bread maker . Tumbuk dan uli manja 1-2 minit untuk mengeluarkan angin. Bahagikan doh dan bulat-bulatkan. Jika mahu letak inti pada roti, boleh juga masukkan. Susun roti yang siap dibulatkan atas baking tray yang sudah disapu mentega . Seterusnya biarkan doh anggaran 20 -30 minit lagi sampai roti naik sekali ganda. Sebelum roti dibakar, taburkan gula pasir atas roti. Bakar pada suhu 170c menggunakan api bawah selama 10 minit. Kemudian bakar pada suhu 150-160c guna api atas bawah selama 10 minit lgi. Siap.
Sumber resepi daripada Rasa
Tiada ulasan:
Catat Ulasan