Isnin, 13 September 2021

KUIH SIPUT RANGUP

 Bahan :
500gm tepung gandum
150gm marjerin
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih, hiris nipis
1 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili
1 1/2 sudu besar serbuk jintan manis
1 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
1 biji telur
5 tangkai daun kari
1 sudu kecil garam
150ml air

Cara :
Goreng bawang putih di dalam sedikit minyak.  Goreng pula udang kering di dalam minyak yang sama.  Tumbuk halus kedua-dua bahan dan ketepikan.

Cairkan mentega dan sejukkan.

Gaulkan tepung bersama serbuk rempah kari, serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan bahan tumbuh halus tadi.  Tuangkan mentega cair sedikit demi sedikit ke atas tepung.  Gaul dengan tangan hingga jadi doh dan boleh bentukkan bentuk siput dengan acuan siput.  Goreng hingga kekuningan.

Sumber resepi daripada Chef Danial Hadi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan