Selasa, 14 September 2021

PUDING KARAMEL (TANPA TELUR TANPA KUKUS)

 BAHAN :
1 paket serbuk agar-agar yang jernih (10gm)
4 cawan air
1 tin susu cair
1 cawan susu pekat
3 sudu besar tepung kastard
Sedikit esen vanilla

Karamel :
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar air

Cara :
Masukkan gula pasir ke dalam kuali dengan api yang kecil.  Gula dibiarkan cair sehingga menjadi perang kemudian tutup api dan masukkan air dan kacau hingga tidak berketul. Kemudian masukkan ke dalam loyang.  

Satukan semua bahan ke dalam periuk dan kacau sebati kemudian panaskan di atas api yang besar.  Masak puding sehingga betul-betul mendidih dan pekat.  Biarkan puding suam sebentar kemudian masukkan ke dalam loyang yang berisi karamel tadi.  Masukkan dalam peti sehingga 2-3 jam. Terbalikkan loyang tadi di atas pinggan dan hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan