Isnin, 15 Julai 2019

AGAR-AGAR CENDOL GULA MERAH

Bahan :
Lapisan bawah :
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
500 gm cendol (tapis & toskan airnya)
Sedikit garam

Lapisan atas :
500 ml air
200 gm gula merah/gula melaka
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
1 biji kuning telur
Sedikit garam

Cara :
Lapisan bawah :

  1. Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.
  2. Masukkan santan dan garam.  Biarkan mendidih sedikit.  Masukkan cendol.  Kacau sedikit.
  3. Angkat dan tuang ke dalam acuan/loyang yang dibasahkan dengan air.
Lapisan Atas :
  1. Masakkan gula merah dan sedikit air hingga gula larut.  Tapiskan.
  2. Masukkan air gula tadi dan air serta serbuk agar-agar, masakkan hingga mendidih.
  3. Telur dipukul bersama santan dan tuangkan santan tadi ke dalam acuan agar-agar.
  4. Masukkan sedikit garam.  Biarkan mendidih sekejap.  Tuangkan ke atas lapisan bawah dengan berhati-hati.
  5. Biarkan sejuk sebentar barulah disimpan dalam peti sejuk hingga beku.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan