Lapisan bawah :
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
500 gm cendol (tapis & toskan airnya)
Sedikit garam
Lapisan atas :
500 ml air
200 gm gula merah/gula melaka
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
1 biji kuning telur
Sedikit garam
Cara :
Lapisan bawah :
- Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit. Masukkan cendol. Kacau sedikit.
- Angkat dan tuang ke dalam acuan/loyang yang dibasahkan dengan air.
Lapisan Atas :
- Masakkan gula merah dan sedikit air hingga gula larut. Tapiskan.
- Masukkan air gula tadi dan air serta serbuk agar-agar, masakkan hingga mendidih.
- Telur dipukul bersama santan dan tuangkan santan tadi ke dalam acuan agar-agar.
- Masukkan sedikit garam. Biarkan mendidih sekejap. Tuangkan ke atas lapisan bawah dengan berhati-hati.
- Biarkan sejuk sebentar barulah disimpan dalam peti sejuk hingga beku.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan