Isnin, 15 Julai 2019

AGAR-AGAR LUMUT

Bahan :
25 gm agar-agar tali - potong-potong 2 inci
800 ml air
6 helai daun pandan - dibersihkan dan potong 1 inci
600 ml air
1 cawan santan pekat (guna 1 kotak kecil santan pekat M&S)
1 biji telur
2 sudu teh garam
11 sudu makan gula

Cara :

  1. Masukkan agar-agar tali dan 800 ml air ke dalam periuk.  Masak hingga agar-agar larut.
  2. Sementara itu, kisar daun pandan dan 600 ml air.  Tapis air pandan tadi.  Perah dan buang hampas daun pandan.
  3. Bila agar-agar sudah larut, masukkan air daun pandan.  Biarkan mendidih.  Masukkan gula, kacau hingga gula larut.  
  4. Pecahkan telur, kacau dengan garfu hingga rata.  Masukkan santan pekat dan garam.  Kacau rata.
  5. Bila gula sudah larut, masukkan campuran santan tadi.  Kacau sentiasa hingga mendidih.  Tutup api.
  6. Masukkan agar-agar ke dalam acuan atau loyang.  Biarkan sejuk.  Masukkan dalam peti sejuk.  Bila sudah beku, hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan