Isnin, 15 Julai 2019

AGAR-AGAR SANTAN

Bahan :
1 bungkus agar-agar tali - direndam
5 cawan air
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
3 cawan santan
2 biji telur
1 helai daun pandan

Cara :
  1. Masukkan agar-agar, air dan daun pandan kedalam periuk, masak agar-agar dengan api perlahan hingga agar-agar hancur dan mendidih.
  2. Masukkan gula merah, gula pasir dan kacau dan biarkan mendidih, tapis adunan agar-agar tadi ke dalam periuk lain dan biarkan mendidih.
  3. Sementara itu, gaul telur dan santan hingga sebati.
  4. Tapis adunan telur dan snatan ke dalam adunan agar-agar, kacau dan biarkan mendidih.  
  5. Tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang.
  6. Sejukkan terlebih dahulu sebelum dimasukkan kedalam peti sejuk.
  7. Bila dah beku bolehlah hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan