
Bahan A:
1 cawan air suam
1 sudu besar susu pekat
4 sudu besar gula
3 sudu besar yis
(Bancuh bahan A dan biarkan sampai kembang atau berbuih naik)
Bahan B :
4 cawan tepung roti atau tepung high protein
1 sudu kecil bun softoner
2 sudu besar mentega
1 biji telur
1 sudu besar susu tepung (tak letak pun takpe, kalau letak lagi sedap)
(ramas-ramas bahan B sampai rata)
Cara :
- Tuang bahan A ke dalam bahan B sedikit demi sedikit. Uli sampai elastik dan tidak melekat di tangan. Kalau dah cukup elastik rehatkan doh selama 1/2 jam 40 minit.
- Timbang doh 20 gm setiap satu sebanyak 3 untuk sebiji roti.. buat memanjang dan pintal-pintal (ikut citarasa masing-masing).
- Susun dalam loyang. Jarakkan.
- Rehatkan lagi selama 1/2 jam atau sampai naik dua kali ganda. Sementara tu panaskan oven. Bolehlah bakar pada suhu 180C atau mengikut suhu oven masing-masing. Api atas bawah sampai masak.
- Tunggu roti sejuk baru sapu butter atau marjerin. last tabur gula kastor atau gula halus.
Sumber resepi : Zaimah Zakaria
Tiada ulasan:
Catat Ulasan