Isnin, 8 Julai 2019

KEK LUMUT


Hasil carian imej untuk kek lumut

Bahan :
10 biji telur (gred A)
450 gm butter
3/4 cawan gula castor
2 cawan Nestum
1 cawan serbuk almond
1 cawan serbuk horlicks
1 cawan tepung hong kong/gandum (diayak)
2 sudu teh esen vanilla
60ml pewarna & perasa pandan
1 cawan susu manis

Cara :

  1. Pukul butter dan gula castor sehingga kembang.  Kemudian masukkan telur satu persatu.
  2. Masukkan susu manis dan esen vanilla.  Kemudian pukul rata.
  3. Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks dan tepung hong kong.  Kemudian kacau rata.
  4. Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang (9 - 10 inci) yang beralas baking paper.  Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.
  6. Kukus adunan selama 4 jam
  7. Siap.
Nota :
  1. Kalau masukkan bahan kering dalam kek, pastikan campurkan bahan tu semua dahulu.  Campurkan tepung, almond, nestum tu dulu.  Dah gaul rata, baru masukkan.
  2. Selalu masukkan bahan kering/tepung 3 kali, maksudnya bahagi 1/3 setiap kali masukkan bahan kering.
  3. Kukus api jangan besar nanti kek tidak licin.
  4. Dah masukkan cake batter tu, hentakkan tin.  ni proses buang angin.
Sumber resepi dari mama G food industri

Tiada ulasan:

Catat Ulasan