
Bahan :
10 biji telur (gred A)
450 gm butter
3/4 cawan gula castor
2 cawan Nestum
1 cawan serbuk almond
1 cawan serbuk horlicks
1 cawan tepung hong kong/gandum (diayak)
2 sudu teh esen vanilla
60ml pewarna & perasa pandan
1 cawan susu manis
Cara :
- Pukul butter dan gula castor sehingga kembang. Kemudian masukkan telur satu persatu.
- Masukkan susu manis dan esen vanilla. Kemudian pukul rata.
- Masukkan nestum, serbuk almond, serbuk horlicks dan tepung hong kong. Kemudian kacau rata.
- Apabila adunan sudah rata, masukkan pewarna dan perasa pandan dan kacau rata.
- Masukkan adunan ke dalam loyang (9 - 10 inci) yang beralas baking paper. Kemudian balut loyang dengan aluminium foil.
- Kukus adunan selama 4 jam
- Siap.
Nota :
- Kalau masukkan bahan kering dalam kek, pastikan campurkan bahan tu semua dahulu. Campurkan tepung, almond, nestum tu dulu. Dah gaul rata, baru masukkan.
- Selalu masukkan bahan kering/tepung 3 kali, maksudnya bahagi 1/3 setiap kali masukkan bahan kering.
- Kukus api jangan besar nanti kek tidak licin.
- Dah masukkan cake batter tu, hentakkan tin. ni proses buang angin.
Sumber resepi dari mama G food industri
Tiada ulasan:
Catat Ulasan